
COOPERATIVE
LEARNING​
At samarbejde for at lære – og at lære at samarbejde
Cooperative Learning (CL) er en undervisningsmetode, der organiserer samspillet mellem elever på alle alderstrin og i alle fag. Undervisningsmetoden kom til Danmark fra USA omkring år 2005.
Kagan Cooperative Learning (KCL) er den, vi bedst kender i Danmark, og er udviklet af psykologiprofessor Spencer Kagan tilbage i 80’erne. Spencer Kagan og hans team i USA udvikler stadig på Cooperative Learning strukturer i samarbejde med lærere rundt om i verden.
​
KCL-strukturer bygger på 4 vigtige grundsten også kaldet principper. Principperne organiserer den måde, eleverne interagerer og samarbejder på for at opnå faglig læring:
​
-
Positiv indbyrdes afhængighed
-
Individuel ansvarlighed
-
Lige deltagelse
-
Samtidig interaktion​
Målet med KCL er at eleverne samarbejder for at lære, mens de samtidig lærer at samarbejde. En vigtig færdighed at kunne – både i skolen og senere hen i fx arbejdslivet.
​
Forskning viser, at regelmæssig brug af KCL øger både elevernes faglighed og elevernes trivsel, da strukturerne ligeledes udvikler sociale kompetencer.
​
Øget faglighed er noget, der sker for alle elever i klassen – og ikke bare de stærkeste, og ej heller kun de svageste på bekostning af de stærke – da strukturerne aktiverer alle elever til at deltage i læringsprocesserne.
​
Regelmæssig brug af Classbuilding og Teambuilding, som er vigtige elementer i KCL, er med til at styrke elevernes indbyrdes relationer samt deres respekt og tolerance overfor hinanden.
Læs mere på: www.kaganonline.com
“Kagan Cooperative Learning strukturer er særdeles effektive til at forberede eleverne til teamsamarbejde, kreativitet, kommunikation og lederkompetencer.
Kompetencer som bliver mere og mere efterspurgt på den moderne arbejdsplads.”
​
— Dr. Spencer Kagan

